Tüm Çocukların İhtiyaç Duyabileceği 5 Farklı Ev İçi Kural

Çocukların yetiştirilme sürecinde ev içi kurallara ihtiyacı olabilir. Ev içerisinde öğrenmiş olduğu kurallar kişilik gelişimleri açısından önem taşımaktadır. Ayrıca toplumsal alanda ihtiyaç duyacağı kuralları ev içerisinde içselleştirme fırsatı bulacaktır. Birden fazla çocuğunuz olduğu zaman eve ait çeşitli kurallar koymakta zorlaşacaktır ve tabi ki çocuklarınız büyürken bu kurallarda değişiklik yapmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Zaman gelir anlık kararlara da ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin, yemek yerken bağırarak şarkı söyleyen çocuğunuza bu kuralın listede yer almadığını fakat masadayken sadece yemeğine odaklanması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bazı kuralları koymanın altında yatan sebepleri açıklamak gerebilir. Çocuğunuzun kuralların neden konulduğunu bilmesi bunlara uyması için yararlı olur. Ev içerisinde koyduğunuz bu kurallar çocuğunuzun sorumluluk sahibi bir yetişkin olmasına yardımcı olacaktır.

İşte çocuklarınızın ihtiyacı olan evinize ait 5 farklı kural burada:

Ev içerisinde uyulması gereken kuralların listesi sizin için en önemli olduğunu düşündüğünüz kuralları içermelidir. Örneğin, evin düzenli olması sizin için öncelikliyse çocuğunuzun her sabah okula gitmeden önce yatağını toplaması listenizin ilk sırasında yer alabilir Çocukların yaş ve gelişim dönemleri birbirinden farklı özellikler taşıdığı için kurallar koyulurken çocuğun yaşı ve gelişim özellikleri dikkate alınmalıdır.

Güveni Teşvik Eden Kurallar

Güvenlik kuralları fiziksel ve duygusal emniyeti içermelidir. Fiziksel güvenliğe işaret eden kurallar arasında ‘ koltuk ya da sandalyede sadece oturulur ( ayakta durulmaz) ya da annen duştayken kapıya açmamalısın’ yer alabilir.

Duygusal güvenliği sağlayan eve ait kurallar ise şöyle örneklendirilebilir: ‘Birisiyle konuşurken kibar kelimeler kullanmak çok önemlidir duygularımızı paylaşırken nazik olmalıyız’. Unutmamalıyız ki çocuklar kendilerini fiziksel veya duygusal olarak güvende hissettiği zaman, çevrelerini ve yeteneklerini keşfetmede enerjilerini özgürce ortaya çıkartıyor.

Etik Değerleri Teşvik Eden Kurallar

‘Her zaman doğruyu söylemek’ ya da ‘birine zarar verdiğinde özür dilemek’ gibi kurallar oluşturmak çocuklarda çeşitli değerlerin ve ahlakı aşılamak için birer fırsattır. Esas olan ise sizlerin davranış ve tutumlarınızın çocuklar için model olduğunu unutmamaktır. Çocuklarınızın sizlerin değerlerini gözlemleyerek kendi etik ve ahlaki değerlerini oluşturduklarının farkında olmalısınız.

Alışkanlıkların Gelişmesini Teşvik Eden Kurallar

Çocuklar örnek alacakları bir modele sahip olurlarsa daha iyi iş çıkartır. Bu nedenle, her gün sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek için kurallar olmalıdır. Örneğin, ‘ kahvaltıdan sonra dişlerini fırçala’ ya da ‘ kirli çamaşırlarını sepete at’ gibi kurallar koymak sağlıklı birer alışkanlık kazanmasını sağlayacaktır.

Kurallara uyulmadığı zaman ne olacağını da bilmesi çok önemlidir. ‘Okuldan geldiğinde montunu asması’ ya da’ yemekten sonra ödevini yapması’ gerektiğini biliyor ve bunu yapmadığı zaman sonuçlarının ne olduğunu net olarak paylaştıysanız; bu durum çocuğunuzla yaşayacağız herhangi bir tartışma riskini de azaltıyor.

Sosyal Becerileri Teşvik Edici Kurallar

Çocuklar sosyal becerileri öğrenilmesini sağlayan kurallara da ihtiyaç duyar. Mesela oyuncaklarını kardeşiyle ya da eve gelen çocuklarla paylaşması hakkında konulan bir kural insanlarla iletişime geçmesi için uygun yolları öğretebilir. Daha büyük yaştaki çocuklar teknolojik araçları kullanmak adına çeşitli kurallara ihtiyaç duyulabilir.

Gençlere telefon ya da bilgisayar kullanımı hakkında kurallar koymak, onların teknolojik araçların nerede ve nasıl kullanacağı konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlar. Örneğin iş görüşmesindeyken mesaj göndermek veya akşam yemeğindeyken telefonla konuşmanın kaba bir davranış olacağını farkına varabilirler.

Çocukları Gerçek Hayata Hazırlayan Kurallar

Çocuklar onları yetişkinliğe hazırlayacak kurallara da ihtiyaç duyar. Ev içerisinde hayat becerileri kazandıran kurallar koymak, evden ayrıldıkları zaman çocuklarınıza yardımcı olacak.

Örneğin ev işleri konusunda yardımcı olması karşılığında harçlık kazanacağına dair bir kural koyabilirsiniz. Harçlığını verdikten sonra onu nasıl akıllıca harcayabileceği ya da güvende saklayabileceği konusunda bilgi verebilirsiniz. Bu gibi kurallar çocuğunuzun yetişkinlikte harcamalarını planlamasında destek olur.

Kuralları koyarken çocuğunuzun mizacına uygun olması da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bazı çocuklar ödevlerini yapması veya sınavlarına çalışması konusunda sorumluluk sahibiyken bazıları ise extra kurallar koyarak desteklenmeye ihtiyaç duyabilir.